top of page
YAZILI OLMAYAN AIRSOFT KURALLARI 


 

Tüm sporlarda olduğu gibi Airsoft'ta da dengeli bir oyun için belli başlı kurallar vardır. Alanda koruyucu gözlük kullanmak, koruyucu kıyafet giymek, belirli namlu çıkış hızı (FPS- Feed Per Second) sınırında oyuncak kullanmak gibi kurallar, Airosft'un temelini oluşturuyor desek herhalde abartmış olmayız.

 

Bunların yanında bir de yazılı olmayan ama oyuncular arasında varlığını hissettiren kurallar var. Bu yazılı olmayan kurallara uymamak, muhtemelen sizi oyunlardan attırmaz. Ama uymanız sizi Airsoft dünyasında bir seviye üste taşır.

 

Bu yazımızda işte tam da bundan bahsedeceğiz.

 

1- Kafaya Nişan Alınmamalı

 

Bir oyunda ister ayaktan ister kafadan vurulun fark etmez. Vücudun her yeri eşit hitpoint değerine sahip. Yani nerenizden vurulursanınz vurulun, ölü sayılırsınız.

Bu nedenle vücudun hassas bir noktası olan kafaya nişan almak pek de hoş karşılanan bir durum değil.

 

 

 



2-Sadece Kafa çıkarılmamalı

Kafaya nişan alınmasını istemiyorsak, rakip oyuncuyu kafaya atış yapmak zorunda bırakmamalıyız.

Fiziki bir engelin arkasını gözlemek istiyorsak, bunu sadece başımızı çıkararak yapmamalıyız. Fark edilme durumunda rakip oyuncunun bizi işaretlemesi için de gerekli alanı tanımamız gerekiyor. Zira Airsoft BB(plastik boncuk) ile oynanan bir oyun. İstediğimiz kadar iyi nişancı olalım, oyuncakların mekaniği gereği noktasal atışlardan ziyade alansal atışlar yapabiliyoruz.
 

 

3- Oyuna Uygun Kıyafetle Gelinmeli

Doğru, özgür bir ülkeyiz ve herkes itediği gibi giyinebilir. Ancak Airsoft oyuncuları kendi arasında basitçe bir oyun oynamaktan ziyade, Milsim (Military Simulation) ruhunu yaşatmak ister.

 

 Bu nedenle atmosfere uygun hareket edilmesi gerekir. Gündelik kıyafetler, eşofmanlar yerine hiç değilse uygun bir tişört ve kargo pantolon gibi araziye uygun kıyafetler giyilmesi gerekir.

 

 

 

 

 

 


 

4-Mass Shooter Olmaya Gerek Yok

Aslında bu kriter takımdan takıma farklılık gösterir. Ama yine de genel olarak oyuncuların hem fikir olduğu bir konu.

 

Airsoft oyuncakları küçük BB'ler attığından dolayı, kapasite Hi-Cap şarjörlerde 350 BB'ye kadar çıkabiliyor. Gerçeğe yaklaşmak isteyenler Low-Cap dediğimiz 30-40 BB'lik şarşörlerle oynarken, ortalama oyuncular 150 BB kapasiteli Mid-Cap şarjörler kullanır.

 

Tek şarjöre 350 BB doldurup 15 dakikalık oyun boyunca sağa sola ateş eden insanlara rasltamak mümkün. Bir LMG operatörü gibi ateş açmak hem LMG kullanan oyuncunun hem de Milsim ruhunu yaşatmak isteyenlerin modunu düşürür.

 

 

 

 


 

5- Vurulan Kişinin Oyundan Çıkmaması

Aslında iyi bir oyunun tadının damakta kalma sebebi ne kullanılan ekipmanlar ne de oyuncakların kalitesidir. Bu tamamen beraber oynadığınız insanların ahlakına ve olgunluk seviyesi ile ilgili.

 

İstediğiniz kadar güzel tekniklerle ve manevralarla oynayın, vurulup çıkmayan oyuncu maçı zehir eder. Bu gibi durumlarda "Seni vurdum, oyundan çık" gibi sözlerle tartışmak yerine maçın bitmesini bekleyin. Maç bitiminde kaptanlara durumu izah eder ve ilgili kişinin gerekli uyarıyı almasını sağlarsınız.

6-Silent Kill ( Senssizce Öldürmek) ve Centilmenlik
Airsoftta en zor olan rakibi işaretleme biçimidir. Belki de oyun hayatınızda çok az yaşayacağınız bir eylem olabilir.
Özetle anlatmak gerekirse rakibinize sessizce yaklaşıp dummy bıçağınızla, balta veya benzer ürünlerle rakibe dokunarak onu işaretlemektir. Fakat asıl olay bu işaretleme sonrasında başlar... Genellikle airsoftta vurulunca "Vuruldum!" diye, alandan çıkarken de " Vurulan çıkıyor!" diye ortaya seslenilir. Bunun  ana sebebi; vurulmuş olmanıza rağmen rakip oyuncunun sizi tekrar vurmamasıdir. Fakat bazı oyuncular bu seslenmeyi takım arkadaslarına vuruldugunu ve nerede vurulduğunu belli etmek için, yani yakınındaki  takım arkadaşına yanıbaşında rakip oyuncunun olduğunu ve lokasyonunu duyurmak için kullanırlar. Bu cidden centilmen bir hareket değildir. Silent Kill olayında bu çok önemlidir.  Sessizce gelen bir rakip sizi  dokunarak işaretliyorsa orada sizin "Vuruldum!" ya da "Vurulan çıkıyor!" demeniz kesinlikle çok yanlış bir hareket olacaktır. Çünkü rakip sessizce görevini yapmıştır. Ve bulunduğunuz yerde halen düşmanı fark etmeyen biri varsa belki de rakip oyuncunun onu ve diğerlerini de işaretleme şansı olacaktır. Bu tarz durumlarda doğru olan işaretlendikten sonra sessizce yere çöküp beklemektir. Rakip oyuncu görevini tamamlayana kadar ya da fark edilene kadar oyundan çıkmamak en doğru hareket olacaktır.

1.JPG
BLACK-TSHIRT.jpg
2eea827c16867e04ebe0a9d6492c270d.jpg
2.JPG

*Burada yazılanlar gittiğiniz bir oyun alanında, özellikle ilk oyunlarızda, olumlu karşılanmak içni bilmeniz gereken basit fakat önemli yazısız kurallardır. Takımdan takıma değişebilir.

bottom of page